Duplázott szereplő

Duplázott szereplő

A cím egy kicsit csalóka mert itt nem csak duplázom hanem mindjárt triplázom a filmben szereplő kislányt. Azért lett duplázás a cím mert az elv maga a duplázást mutatja be, de akár 3-5 vagy annál is több “példányban” meg lehet vele sokszorozni ugyanazt a szereplőt a filmen.

Maga a trükk finoman szólva is elég régi, szerintem már a filmezés hajnalán is használhatták. Viszont az After Effetcs segítségével elképesztően egyszerűen és szépen meg lehet oldani.

A lényeg abban rejlik, hogy az egymás alá elhelyezett filmekből, rétegekből ki lehet vágni részeket, ki lehet jelölni, hogy csak egy bizonyos részlete játszódjon a felvételnek. A jelenethez szükséges, hogy a felvétel ugyanott és ugyanakkor, azaz egyforma háttérrel készüljenek.

Amikor készítettem a felvételt akkor megkértem a szereplőt, hogy először a kép jobb oldalán, majd a közepén, végül a jobb oldalán szerepeljen. Így kaptam egy videót amin egymás után különböző pontokon szerepelt ugyanaz a személy.

Ezután a programban csak be kellett tenni a videót annyiszor ahány szereplőt szerettem volna, mindegyik videónál a kezdés időpontját akkorra beállítani amikor már a megfelelő helyen van a szereplő. Végül a szereplőket körbe vágtam és mivel a háttér minden videón azonos ezért olyan hatása van a kész filmnek mintha egyazon időben hárman szerepelnének rajta.

Ez a bejegyzés is bekerült az Alapok kategóriába is mert ezzel a technikával ennél sokkal többet ki lehet hozni, tárgyakat, embereket és egyéb elemeket lehet úgy keverni ahogy csak a jelent megkívánja. S mivel az After Effects-ben a maszkolás (amivel körbe vágtam a szereplőket) is animálható így olyan jelenetek is viszonylag könnyen elkészíthetőek ahol összeérnek, kontaktusba lépnek egymással a szereplők, akik igazából egyazon személy.

Szóval ez csak az alap, jönnek még hasonló videók,- például a tervek szerint megmutatom, hogy miképp tud kezet rázni saját magával valaki – de ehhez kell ez a kis alapozás.

Oszd meg ezt a bejegyzést: