Horror baba

Loading...
Címkék: , , , , , ,
Kategória: Torzítás  -  33 hozzászólás
Horror baba

Van az After Effects programban egy igazán remek funkció amit ezernyi látványos dologra lehet használni, ez a Puppet Tool, azaz a Báb Eszköz. Ennek a használatát és egy kevés réteg kezelési megoldást mutat be ez a rövid videó.

Az eszköz lényege röviden az, hogy ki lehet jelölni a videóban pontokat és ezeknek a pontoknak lehet mozgást adni. Úgy, hogy a te általad megadott helyen lévő pontok mozgása a többi pontra is kihatással van.

Előre bonyolultnak tűnhet pedig egyáltalán nem az, sőt elég könnyű technika.

Talán úgy a legegyszerűbb szemléltetnem, hogy ha a videó rétegen egy álló bábu van és bejelölöd a végtagjai végét, plusz a testét akkor úgy tudod mozgatni a végtagokat, hogy a többi is mozdul utána. Azaz mintha egy bábmester lennél, szabadon animálhatod a figurát.

Hasonló mint a Liquify torzítási mód, de itt a lényeg azon van, hogy egymáshoz viszonyított pontokat adhatsz meg. Tehát ha felemeled a figura jobb kezét akkor az egész test mozdul vele együtt és ha ügyesen csinálod akkor nagyon élethű mozgás érhető el.

Ezt az eszközt tényleg szinte több ezer trükkhöz lehet használni, mint ahogy a mostani videón is láthatod, akár az arc mozgását is el lehet vele érni.

Lényeges eleme még ennek a videónak a rétegkezelés egy olyan módja ahol a rétegek bizonyos pontjai átlátszóak, míg a többi rész nem. Ezzel van megoldva a szemek mozgása.

A szemek mozgatása is egy olyan effekt amire ugyanúgy jó több tucat megoldás, de most ezt a verziót mutatom be. Az alap annyi csak, hogy a baba feje és a szemek két külön rétegben vannak a filmen és a baba fejénél a szemek ki vannak vágva.

Azaz magának a babának a feje nem videó hanem két transzparens png kép, alul a szemek, felette pedig a fej. Ezek össze vannak kötve és az eredeti babafigura fejéhez vannak igazítva a track funkcióval. Gyerek korában szinte mindenki játszott olyat, hogy egy fotóról kivágta a szemeket és a mögé tett üres lapra rajzolt két pöttyöt, majd ha azt mozgatta akkor “nézelődött” a fotón lévő ember. Na ez ugyan az, csak videóban.

Oszd meg ezt a bejegyzést: