Mesterséges tűz és lángok

Mesterséges tűz és lángok

Aki filmtrükkökkel foglalkozik előbb utóbb szeretne olyan felvételt amiben tűz, lángok vannak. Van sok úgynevezett stock footage, azaz olyan mások által felvett tűz ami transzparens hátterű ezért be lehet illeszteni bármilyen videóba. Azonban ezeknek van egy komoly hátrányuk, méghozzá az, hogy magát a tüzet, az égő objektumot nem tudod mozgatni mert a lángok egésze mozdul azzal együtt.

Erre a problémára ad megoldást ha az egész tüzet mesterségesen hozod létre, így amikor elmozdul ami ég a filmben, akkor a lángok szépen, realisztikusan követik a mozgást. Plusz hatalmas szabadságot ad az is, hogy te döntöd el a tűz méretét, kiterjedését.

A mai tutorial videóban bemutatom, hogy miképp tudsz te is létrehozni elég realisztikus tüzet és lángokat az After Effects programmal és néhány nagyon hasznos kiegészítő pluginnal.

De mielőtt a filmről beszélnénk itt szeretnék köszönetet mondani a gitáros “modell” segítségért. Matula Csaba látható a videóban és amit játszik az nem trükk, tényleg ilyen jó gitáros. 🙂 A bemutatóban hallható zeneszám az ő szerzeménye és itt meg is tudod hallgatni teljes egészében, érdemes: http://www.youtube.com/watch?v=ioVLGcgq980

Egyébként a tutorial videóban elfelejtettem megemlíteni, de van még egy hatalmas előnye annak ha így készíted a lángos videóidat. Méghozzá az, hogy a plugin amivel készül az valós 3D réteket hoz létre, ezért a kamerával szabadon körbe is járhatod a tüzet, vagy ha beilleszted egy 3D jelenetbe akkor tökéletesen együtt fog mozogni a többi réteggel.

A filmtrükk elkészítéséhez két olyan plugin-ra lesz szükséged amiket alapértelmezetten nem tartalmaz az AE. Linkelem a hivatalos weboldalukat ahol meg tudod venni, ki tudod próbálni őket. Ezek a Trapcode Particular és a CyCore Vector Blur effektek. Mind a kettő fantasztikusan jól használható kiegészítő, nem csak ehhez a tüzes effekthez, hanem millió más filmtrükkhöz nagy hasznát veszed.

A videóban egy adott beállítást használtam, mivel a tűz amire nekem szükségem volt viszonylag kicsi. De érdemes végigpróbálnod, hogy mi történik ha elállítod a megadott adatokat, mert egyrészt nagyon speciálisan, az egyedi igényeidhez tudod szabni úgy a lángokat, másrészt elképesztően érdekes effektetek tudsz kihozni belőle.

Például ha a mintában mutatott lángok gravitációját pluszra állítod, a színeket besötétíted akkor azonnal kész a füst réteg is a tüzedhez. De ezzel a megoldással készíthetsz vízesést is, megadhatod a szélirányt, erősséget és hasonló remek lehetőségek vannak még benne.

Ígértem a tutorial videóban, hogy néhány képernyőmentéssel itt a leírásba kiteszem a számokat, hogy könnyebben létrehozd te is, íme:

Trapcode Particular beállítások a mesterséges tűzhöz

 
Mesterséges tűz és lángok - Trapcode Particular beállítások

Remélem segítettem ezzel a kis bemutatóval. Ha sikerül valami jó kis jelenetet csinálni vele akkor bátran másold be ide a hozzászólásokhoz, örömmel megnézném. Plusz még mindig várom az ötleteket és tippeket, hogy miket látnátok szívesen. Akár filmekből is mondhattok konkrét jeleneteket, ha nem túl összetett és sok trükkre épülő effektről van szó akkor bemutatom a megoldását.

Oszd meg ezt a bejegyzést: