Videó exportálás

Loading...
Címkék: , , ,
Kategória: Alapok  -  34 hozzászólás
Videó exportálás

Nagyon sokan kérdeztétek, hogy miképp lehet az elkészített videót jó minőségben, de nem túl nagy videó fájlként menteni a szoftverből. A mai bejegyzésben ezért kicsit visszanyúlunk az alapokhoz, mert azért az alapvető, hogy szépen ki tudd exportálni a videót, bármilyen filmtrükköt is csinálsz a szoftverrel. Hol, hogyan lehet exportálni a videót, milyen codec típust és beállításokat érdemes alkalmazni és így tovább. Erről fog szólni ez a mai bejegyzésem.

Ez most nem egy hagyományos tutorial, ehhez nem készült videó bemutató, az egyszerűség kedvéért a tutorial képekben van.

Szóval ha a bemutató videón lelkes lettél akkor kicsit le kell lombozzalak, az a gitáros videó egy régebbi reklámfilmes munkánk, nem abból fogok trükköket bemutatni. S mivel a tutorial is képekben van ezért ha arra kattintasz akkor szintén ez a gitáros videó jön elő. De ha tetszik ebben is valamelyik trükk akkor írj és lesz róla tutorial.

Kezdjük a tutorialt azzal, hogy első lépésben le kell töltened egy jó videó codec-et

Ezekből elég sok van, sok jó és kevésbé jó. Ahány embert megkérdezel annyi ajánlást fogsz kapni és nagy eséllyel egyik sem rosszabb a másiknál csak más. Ebből következik, hogy ha te tudsz mást akkor nyugodtan javasold a hozzászólásokban, de nem menjen el abba az irányba a dolog, hogy egymás javaslatait leszóljátok.

Ez a tutorial a PC-ken történő exportálásról szól, méghozzá avi formátumban.

Én az ffdShow codec pack-ot használom, nekem az jött be ezekhez a webes videókhoz. Most nem merülök bele mélyebben abba, hogy mi ez a codec dolog, ha kíváncsi vagy rá akkor a Google segítségével megtudhatod. Nagyon leegyszerűsítve annyi a lényeg, hogy ezek kódolják le, ezek tömörítik a videódat a mentéskor. S egy ilyen codec pack mint az ffdshow egy csomó codec-et tartalmaz amiből az egyiket fogom javasolni.

A codec letöltéséhez használd az ember legjobb barátját (tudod ami régen a kutya volt):

ffdshow letöltés

Ha megvan, letöltötted akkor egyszerűen telepítsed. A telepítéskor kapott beállítások általában jók, csak akkor pipálgass mást ha tudod mi mit jelent. Máskülönben csak okézd végig az egész telepítést, majd indítsad újra a gépedet és mehet az After Effects.

Make Movie, azaz készíts videót a munkádból

Ha kész vagy a videóddal akkor a fent a Composition menüben találod a Make Movie linket, erre kell kattintanod. Tipp: a Ctrl és a M betű kombinációval is elérhető. Tipp2: minden ilyen linknél tőle jobbra láthatod, hogy melyik betű kombinációval érheted el egyszerűbben.

make movie

Miután erre kattintottál megjelenik az export a szoftver alsó részében. Itt elsőnek válasszad ki, hogy hová és milyen néven szeretnéd menteni a videót:

videó mentés helye

Ha ez is megvolt akkor jön a lényeg ahol be tudod állítani az exportálás minőségét, a fájl típust (kimentheted például png képekben is, vagy flash videóban is), itt választhatod majd ki a codec típust és az audio beállításokat is.

videó mentés beállítások

Az exportálás beállításai

A formátumnál (Format) nagy eséllyel a Video for Windows lesz beállítva. Ez így jó is, ha nem így lenne akkor állítsad át. Ez alatt van egy Format Options nevű gomb, arra kattints rá:

video mentés formátum

Ekkor megnyílik a codec választó kép. Itt attól függően, hogy épp milyen codec van a gépeden egy csomó lehetőség megjelenik. Itt tudod kiválasztani az ffdshow Video Codec nevűt:

ffdshow codec kiválasztás

Ha kiválasztottad akkor még mielőtt az OK gombra kattintanál előbb kattints az alatta lévő Configure gombra mert ekkor tudod majd beállítani magát a codec-et.

Ha bent vagy a Configure menüben akkor válasszad ki fent az Encoder szó mellett az MPEG-4 lehetőséget. Itt megint az van, hogy a többi sem rossz lehetőség és mások lehet, hogy másra esküsznek, nekem ez bejött és nagyon szép végeredményt ad.

Szóval válasszad ki az MPEG-4-et, majd közvetlenül alatta a Bitrate (kbps) értéket írd át 10.000-re. Vagy ahogy a nyíl mutatja húzd fel maximumra a csúszkát.

MPEG-4 beállítás

Kattints az OK gombra itt a konfigurálásnál, majd a codec választó képernyőn is, de magát az export beállító ablakot még ne zárd be.

Alap értelmezetten nem ment audio sávot is a videóhoz a szoftver, szóval itt tudod kipipálni, hogy mégis tegye meg. Ehhez is tudsz saját beállításokat megadni, de az alapértelmezettel nem szokott gond lenni.

audio export

Ezzel kész is vagyunk a beállításokkal.

Nem kell minden exportálás előtt ezeket mindet végig csinálnod, a codec beállításait megjegyzi a géped, szóval csak ki kell választanod az ffdshow codec-et és kész.

Miután mindennel elkészültél kattints a jobb alsó sarokban lévő Render gombra. Majd attól függően, hogy milyen bonyolult trükköt csináltál menj el kávézni, vacsorázni vagy bulizni amíg a szoftver elvégzi a renderelést, a videó mentését.

video render

Oszd meg ezt a bejegyzést: